Wachau – Nejlepší vinná a meruňková oblast

Datum: 23.4.2020

Autor: Dominika Literová

Oblast Dolního Rakouska (Niederösterreich), která je známá hlavně svým skvělým vínem a pěstováním meruněk se nachází západně od Vídně. Wachau se rozléhá podél řeky Dunaj mezi 40 km vzdálenými městy Melk a Krems. Nejznámější rakouská vinná oblast uznávaná v celé Evropě nabízí kromě skvělého vína a všemožných výrobků z místních meruněk i plno možností, jak trávit volný čas. Wachau je vhodná pro milovníky pohybu a přírody, stejně tak pro gurmány a vinné nadšence. Vinné cesty, cyklistické trasy, restaurace se zahrádkou uprostřed vinic a mnoho dalšího tvoří důvod, proč si vybrat právě Wachau pro Váš další výlet či dovolenou.

Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené

Wachau je v první řadě vinná oblast, která se svými bílými víny proslavila po celé Evropě. Hlavními odrůdami jsou právě Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, které vyhrály mnoho cen za svou chuť a kvalitu. Terasovité svahy podél Dunaje se rozprostírají na 1350ha vinařské oblasti. Právě tady v ideálních přírodních podmínkách roste víno již po staletí. Historický první záznamy o vinicích na daném území spadají do 9. století, kdy bavorské kláštery a biskupství začali zúrodňovat půdu kolem řek a tak zde začali vznikat první vinice kolem Dunaje. Historie rozvoje vinařství ve světě sahá až do starověkého Řecka, a tak je dokonce možné, že se zde víno pěstovalo již dříve.

Vinice se nacházejí, jak na terasovitých svazích, tak v údolí podél řeky. Terasovité svahy sice stěžují práci vinařům, ale víno z nich je na vyšší úrovni. Silné sluneční paprsky opírající se o svahy a zároveň chladnější vítr tvoří dokonalou kombinaci pro zrod skvělých vín.

Místní spolek vinařů Vinea Wachau Nobilis Districtus vytvořil speciální kategorie vín právě pro oblast Wachau, jako ochrannou značku kvality svých vín. Klasifikace Steinfeder, Federspiel a Smaragd rozlišují vína na základě jejich kvality, procenta alkoholu, cukernatosti, apod. Steinfeder je lehčí ovocné víno s max. 11,5% alkoholu na běžnou konzumaci. Tuto variantu nejlépe hodnocení vinaři oblasti ani nenabízejí. Federspiel je skvělé víno do 12,5 % alkoholu, které lze podávat k jídlu nebo jen tak pro potěšení, čas archivace je do 3 let. Naopak Smaragd patří do top kvality vín z Wachau, jeho množství alkoholu začíná na 12,5% a je to to nejlepší, co oblast nabízí. Právě Smaragd je vhodné archivovat a svůj potenciál nejlépe ukáže nejdříve po 3 letech.

Odrůdy vín pěstované ve Wachau: Ryzlink Rýnský (Riesling), Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), Muškát žlutý (Gelber Muskateller), Rulandské bílé (Weissburgunder), Chardonnay.

Magazín Falstaff vycházející pro Rakousko, Německo a Švýcarko vytvořil žebříček vinařství a jejich vín mimo jiné právě ve Wachau, kde vinařům přidělili 1-5 hvězdiček. Odborníci přidělili plných 5 hvězdiček šesti vinařstvím z celkových více než 100 vinařství v regionu. Nejlepšími vinařstvími se tak stali:

  1. vinařství Rudi Pichler
  2. vinařství Alzinger
  3. vinařství F.X.Pichler
  4. vinařství Franz Hirtzberger
  5. vinařství Knoll
  6. vinařství Prager

Ve Wachau se každý rok koná velké množství vinařských. Na jaře se jedná hlavně o ochutnávky nových ročníků, ale zásadní je vinařský podzim, kdy se život v celé oblasti začne točit jen kolem vína. Hlavní atrakcí jsou tradiční sklepní uličky, kde návštěvníci mohou ochutnávat vína v nadzemních i podzemních sklípcích. Sezóna sklípků začíná již v létě a nekončí dříve než v říjnu.

Hrady, zámky, kostely & kláštery

Wachau není jen oblast vína a meruněk, kterými se proslavila. Nachází se zde i množství historických památek. Jednou z nich je třeba zřícenina hradu Aggstein z 12. století, jejíž hlavní stavba je velmi dobře zachovaná. Hrad se nachází na vysoké skále uprostřed regionu. Po výstupu na jednu z jeho vysokých zdí po dřevěných schodech je zde nádherný výhled na Dunaj a velkou část Wachau. Areál je možný projít s průvodcem i samostatně a uprostřed nádvoří se nachází restaurace. Je možné zaparkovat autem na parkovišti přímo před hlavní branou hradu (vstupné od 6,90€).

Zámek Artstetten se naproti tomu nachází uprostřed parku nedaleko Dunaje. Bílá budova je směsí barokního a renesančního stylu a je zdobena sedmi věžemi. První zmínka sahá až do druhé poloviny 13. století, přesto hlavním historickým milníkem zámku se stává rok 1914, kdy byl následník trůnu František Ferdinand a jeho manželka Sofie zabiti v Sarajevu a následně pochování v rodinné hrobce pod zámeckým kostelem. Dnes je zde otevřeno Muzeum arcivévody Františka Ferdinanda. (vstupné od 9€)

Další je zámek Europaschloss Leiben (vstupné podle výstavy) ze začátku 12. století, kde se dnes nachází muzeum techniky venkova a modelů prvních traktorů nebo renesanční zámek Renaissanceschloss Schallaburg (vstupné od 11€), který je jedním z nejkrásnějších renesančních zámků, a proto oblíbenou destinací turistů.

Ještě krásnější než hrady a zámky ve Wachau jsou místní kláštery, které jsou právě důvodem, jak se oblast vyvíjela. Právě jim můžeme vděčit za význam, který oblast v současné době má. Nejstarší z klášterů v oblasti je klášter Stift Göttweig založený v roce 1083. O pár let později byl převzat řádem svatého Benedikta, který je nejstarším existujícím mnišským řádem západního křesťanství. V 18. století byl klášter přestavěn v barokním slohu a dodnes zde žije přes 40 mnichů. Kromě muzea a největších barokních schodů v Evropě je zde i zpřístupněn nejvyšší meruňkový sad v oblasti, kde se dozvíte vše o pravých meruňkách z Wachau.

Dalším barokním klášterem je Stift Melk postaveným v roce 1089 a také dodnes sídlem benediktínských mnichů. Areál nabízí muzeum, klášterní knihovnu, Mramorový sál, klášterní kostel, ale také park a zrenovované zahrady. Nezapomeňte se chvilku zastavit a vychutnat si výhled na údolí Dunaje.

Za návštěvu také stojí bazilika Maria Taferl, kostel/klášter Dürnstein (vstupné od 6,50€) s unikátní modrobílou věží nebo klášter Kartause Aggsbach.

Download Our App

Travel a la carte app is now available for download on Apple and Android.